Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Belfast ukazuje svou přívětivější tvář

Belfast, hlavní a největší město Severního Irska se od ostatních evropských měst dosti liší. Kdo čeká nablýskané moderní město, bude zklamán, Belfast byl totiž značně poznamenán průmyslovou revolucí a dodnes tak má vzhled viktoriánského průmyslového města. Přesto je možné v něm najít spoustu zajímavostí.

Belfast jakožto jedno z mála irských měst, poznal průmyslovou revoluci v plné síle. Docházelo zde k mohutnému rozvoji takových průmyslových odvětví, jako byla stavba lodí, plátenictví, výroba lan či zpracování tabáku. Bohatství, které z těchto činností proudilo, se dodnes odráží na vzhledu města. To je plné impozantních bank, krásných kostelů a grandiózních veřejných budov. Přestože v pozdějších letech došlo k úpadku tradičních odvětví, zůstal Belfast i nadále honosným městem žijícím ze své minulosti. Turisté se však do Belfastu, který je od roku 1921 hlavním městem Severního Irska, přesto příliš nehrnou. Mohou za to nedávné občanské nepokoje a všeobecný neklid. Snad žádné jiné hlavní město západní Evropy se neobjevovalo ve zprávách tak často, jako právě Belfast. Ti, kdo se však rozhodnou severoirskou metropoli navštívit, jsou většinou překvapeni jeho přívětivostí.

Belfast - radnice
Foto: Belfast - radnice

Belfast byl vystavěn u vnitřního konce přírodní zátoky Belfast Lough, kde mu na západní straně dominuje hřeben kopců Black Hill, Black Mountain, Divis, Squire´s Hill a Cave Hill, z jehož vrcholu se naskýtá výhled na působivé panoráma města. Městem protéká řeka Lagan vinoucí se na sever do zálivu. Na východní straně řeky toho příliš k vidění není, zatímco na západním břehu jsou roztroušeny veškeré zajímavosti. Centrum Belfastu protínají široké bulváry lemované viktoriánskými domy z 19. století, ale také obchodní ulice s nákupními centry a skladišti. V okrajových částech se pak rozprostírají celé akry dělnického bydlení z červených cihel. K Belfastu patří mnoho příjemných předměstí, která naštěstí nebyla nikterak poznamenána občanskými spory z minulých let. 

Město bývalo dějištěm největších nepokojů v Severním Irsku, ale v roce 1998 byla uzavřena tzv. Belfastská dohoda, která znamenala konec třiceti let násilí a neklidu. Dohoda s sebou přinesla i „mírové peníze“, které se investovaly do přestavby a obnovy města. Také řeka Lagan, která v minulosti připomínala spíše páchnoucí stoku, byla vyčištěna a na jejím nábřeží vyrostla řada nových budov i informační centrum. Belfast je v současné době domovem pro cca 400 tisíc obyvatel. 

V samotném srdci města se rozkládá Donegall Square, kde je nejlepší začít prohlídku centra Belfastu. Toto elegantní široké náměstí je lemováno parkem a trávníky a stojí na něm řada krásných veřejných budov. Tou nejkrásnější je obří budova Radnice vystavěná v letech (1898 – 1906) z portlandského vápence. Devadesátimetrová fasáda radnice je zdobena mohutným sloupořadím a vévodí jí 53 metrů vysoká centrální kopule z mědi. Celou stavbu pak zdobí ještě čtyři rohové věže a obklopena je dalšími několika monumenty, jako je například pomník věnovaný posádce Titaniku, který byl právě v Belfastu postaven. K vidění je však také socha královny Viktorie či Fredericka  Templa, Lorda z Dufferinu a Avy (1826 – 1902). Uvnitř radnice stojí za prohlídku hlavně přepychová Poradní síň vykládaná ručně vyřezávaným australským dubem s červenými lavicemi pro radní a bohatě zdobeným trůnem pro primátora. 

Belfast - univerzita
Foto: Belfast - univerzita

Kromě radnice stojí na Donegall Square ještě několik dalších pozoruhodných budov, jako je například sochami delfínů a lvů zdobená budova Scottish Provident, italským dojmem působící obchodní dům Marks&Spencer z červeného pískovce či knihovna Linen Hall Library, která byla založena ve viktoriánském skladišti plátna. V této staromódní knihovně, kde se nesmí mluvit nahlas, se na dřevěných policích nachází desetitisíce knih. Krásné je samo o sobě i elegantní dřevěné točité schodiště vedoucí do prvního patra. Za návštěvu rozhodně stojí Guvernérský sál, kde jsou uloženy ty nejstarší a vzácné knihy. Najdete zde například i svázané kopie Belfas Newsletter, což jsou nejstarší severoirské noviny datující se až do roku 1738.

Z Donegall Square se můžete přemístit na další náměstí College Square s nepřehlédnutelnou cihlovou budovou Královského belfastského akademického ústavu z roku 1814. Jižně od náměstí stojí budova Velké opery z let 1894 – 1895, k níž se dostanete po ulici Great Victoria Street. Opera se v roce 1980 dočkala rekonstrukce, ale v letech 1991 a 1993 byla částečně poškozena bombovými útoky. Dnes je již opět obnovena a ukazuje se návštěvníků v plné kráse. Naproti opery se nachází Crown Liquor Saloon, což je hlavní pijácké zařízení Belfastu. Tato hospoda byla postavena v pozdně viktoriánském stylu a dnes je pod patronací Národního fondu. 

Jižně od Donegall Square se na Ormeau Avenue nachází Ormeau Baths Gallery, staré lázně, které byly přestavěny na galerii moderního irského umění. Směrem na severovýchod od galerie stojí na Alfred Street raně viktoriánský katolický Kostel sv. Malachyho obložený tmavými cihlami. Uvnitř kostela se můžete kochat vějířovými klenbami, štukovými omítkami a secesními barevnými skly. Dále na severovýchod narazíte na Tržnici sv. Jiří, pozdně viktoriánskou stavbu postavenou z cihel. Každé úterý a pátek právě sem chodí spousta obyvatel Belfastu nakupovat ovoce, zeleninu, ryby či květiny. Často se zde konají také umělecké události, výstavy a trhy řemesel. 

Kdo by se vydal severně a východně od Donegall Square narazí na další zajímavosti Belfastu. Jednou z nich je například oblast The Entries protkaná sítí uliček, v nichž jsou rozesety osobité hospůdky. V roce 1791 se v jedné ze zdejších hospod zrodila radikální Belfastská společnost Irské jednoty, která brala inspiraci v myšlenkách francouzské revoluce. V srdci této čtvrti se tyčí 35 metrů vysoký sloup Albert Memorial Clock Tower z roku 1865, který patří mezi nejvýznamnější pamětihodnosti města. Sloup doplňují hodiny, které jsou však nakloněny o 1, 25 metru od svislého směru. V minulosti byly totiž do bažinaté půdy ukotveny dřevěnými piloty, ale ty se za ta léta značně posunuly. Bažinatá půda se projevila také v podobě zvlněné podlahy v chrámové lodi Katedrály sv. Anny na ulici Donegall Street. Základy katedrály byly položeny roku 1904 na pilířích z kmenů, které se posunují z místa na místo. Přestože je podlaha v katedrále dosti hrbolatá, je opravdu krásná – je vyrobena z kanadského javoru a irského mramoru a doplněná vysokými sloupy zakončenými hlavicemi se scénami vyobrazujícími lidská řemesla. Během výstavby katedrály sv. Anny byly použity kameny ze všech z 32 hrabství Irska. 

Protestantský západní Belfast sice není tak výstavní a neskrývá tolik krásných staveb jako centrum města, ale přesto stojí za návštěvu. Zajímavá je například soudní budova Crumlin Road Courthouse, která je dílem nejvýznamnějšího viktoriánského architekta Sira Charlese Lanyona. Naproti ní stojí depresivně působící věznice Crumlin Road Gaol postavená z tmavých cihel. Obě tyto stavby jsou mezi sebou spojeny podzemním tunelem. Blok jižně protíná oblast ulice Shankill Road, která je lemována malými rodinnými podniky, hospodami, sázkovými kancelářemi a obchůdky. U některých budov si můžete všimnout, že jsou vybaveny těžkými kovovými okenicemi a obehnány ostnatým drátem, což svědčí o tom, že zde nebývalo zrovna pohodové bydlení. V této oblasti panuje dosti vysoká nezaměstnanost a z některých bočních ulic se staly dokonce slumy. 

Štíty některých domů a mnohdy i celé stěny jsou pokryty malbami symbolizujícími neustálý spor mezi unionisty a republikány a nespokojenost s tím, že Severní Irsko zůstalo součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a nepřipojilo se k samostatnému Irsku. V tomto pouličním umění jsou vyjádřeny působivé emoce a jejich charakter je odrazem třicet let trvajícího konfliktu známého jako „Nepokoje“ (Troubles). Pokud se vydáte dále po Shankill Road, dojdete až k Lidovému muzeu, které vás uvede do dějin Unionismu a pomůže vám tak pochopit postoje jednotlivých protestantských skupin. Nedaleko dodnes stojí tzv. Linie míru oddělující extremisty mezi nepřátelskými enklávami. Jde o šest metrů vysokou betonovou zeď, na níž dnes lidé píší své mírové vzkazy.

Belfast Castle
Foto: Belfast Castle 

Skvělou možností, jak si Belfast prohlédnout i z trochu jiného úhlu pohledu, je vydat se na plavbu lodí po řece Lagan, která je dnes plná pstruhů a lososů. Vyplouvá se z Donegall Quay a v zápětí loď podplouvá most Queen´s Bridge a míjí starou Celnici a nové výstavby na západním břehu, včetně kruhové Waterfront Hall a proskleného hotelu Belfast Hilton. Na protějším břehu je možné spatřit obří lodní jeřáby Samsona a Goliáše. Belfast se vzhledem ke své poloze stal centrem lodního průmyslu. V roce 1912, kdy byly belfastské loděnice největší na světě, zde na svět přišel slavný parník Titanik. Pokud se tedy také zajímáte o průmyslové dědictví Belfastu, zamiřte jak do starých doků, tak do loděnic Harland and Wollf, které jsou stále v provozu.

V jižní části města se nachází další dvě významné turistické atrakce, kterými jsou Ulster Museum a Botanická zahrada. Ulster Museum je jedním z nejlepších muzeí celého Irska – opatruje rozsáhlou sbírku umění s díly od Pissarra, Sickerta, Moora, Stanleyho a mnoha dalších. K vidění jsou také starověké artefakty, mezi nimiž najdete bronzové kříže, brože a relikviáře. Nejzajímavějšími exponáty jsou poklady zachráněné v letech 1967 – 1969 z vraku španělské válečné lodi Girona, která se potopila v roce 1588 nedaleko Giant´s Causeway. Jde o soukromý majetek některých z celkem 260 pasažérů, včetně zlatých a stříbrných šperků. Botanické zahradě vévodí obří pozdně viktoriánské skleníky. Nádherný je například Palmový skleník z let 1839 – 1840 s kopulí a dlouhými křídly. Neméně atraktivní je také Tropická strž se skleněným stropem z roku 1887. Botanické zahrady v Queen's Quarter, které ročně navštíví na 700 000 návštěvníků. V Belfastu se nachází celkem asi 40 veřejných parků. Velmi oblíbený je Park Sir Thomas and Lady Dixon, kde je každoročně v červenci otevřena Růžová zahrada, v níž je k vidění na 20 tisíc rozkvetlých růží. 

- jap -

Další články ze Severního Irska: 
Obří dílo v Giant´s Causeway

Článek byl zobrazen 7 100 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko