Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Obří dílo v Giant´s Causeway

Lávové sloupy Giant´s Causeway nacházející se na pobřeží severního Irska jsou jednou z největších turistických lákadel v zemi. Tento zajímavý přírodní úkaz byl až do konce 18. století pro svou mohutnost považován za dílo obrů, o kterých v Irsku koluje spousta prapodivných legend.

A právě od obrů je odvozen i samotný název tohoto seskupení asi 40 tisíc kamenných či čedičových sloupů. Giant´s Causeway by se dalo do češtiny přeložit jako Cesta obrů. Jedním ze známých irských obrů byl 15 metrů vysoký Finn MacCumhail, nazývaný také MacCool a ten se pravděpodobně podle legendy zasloužil o výstavbu těchto ohromujících sloupů. Ty dnes ční na irském pobřeží jako vojáci chránící zemi před nepřáteli. Představují také jistou hráz ke skotskému ostrovu Staffa. Bájný obr tak možná chtěl ze Skotska do Irska suchou nohou převést milovanou ženu, nebo se možná bít se skotským obrem žijícím na druhé straně. Jednotlivé verze těchto bájí se liší, jedinou jistotu však je, že se i na ostrově Staffa nacházejí podobné kamenné pilíře.


Autor: Matt

Čedičové sloupy jsou velmi nezvyklé, mají pět až sedm hran, průměr od 30 do 50 cm a dosahují výšky kolem 25 metrů. Na první pohled to vypadá, jakoby tyto černé pilíře vyrostly z mořského dna a vytvářely místy až 100 metrový útes. Jsou však nalepeny těsně na sobě, na mořském pobřeží v rohu Antrimské plošiny nacházející se mezi Causeway Head a Benbane Head. Při pohledu shora vám budou připomínat včelí plásty, ze strany zase schůdky vedoucí zpět do hlubin moře.

Antrimská plošina se rozkládá na ploše více než 3800 km2 a představuje největší lávovou rovinu v Evropě. Její vznik se datuje do období raných třetihor, před 50 až 60 miliony let. Během období vulkanických aktivit se vytvářely jednotlivé čedičové vrstvy, které se pomalu sunuly k moři. Podle vědeckých výzkumů pak došlo k náhlému ochlazení sopečného magmatu a vytvořila se tak tato zajímavá hříčka přírody. Hranaté sloupy dotvaroval tlak mezi lávovými proudy.

Na různých místech Giant´s Causeway je vzhled jednotlivých kamenných bloků odlišný. Například v Giant´s Organs (Varhan obrů) se tyčí kolem šedesáti silnějších pilířů, které jsou všechny stejně vysoké a rovnoměrně tvarované. Na jiném místě, u Chimney Tops, již eroze sloupy vytvarovala do odděleně stojících komínů, které působí velice impozantně. Pobřeží kolem Portballintrae je doslova poseto těmito rázovitými tvary, jež byly po mnoho let formovány lávou, vodou a nejrůznějšími povětrnostními vlivy. Již jejich názvy jako Harfa, Velbloudí hrb, Amfiteátr nebo Stolice dají jistě zabrat vaší fantazii.

Čedičová vrstva s kamennými sloupy se táhne v délce asi 6 km podél pobřeží a stala se oblíbeným cílem návštěvníků z různých koutů Evropy. Černé útesy tvoří zálivy a výspy, skvěle kontrastují s bělostnými vápencovými břehy. Místy se vyskytují i kulaté zvětralé útvary, které místní obyvatelé nazývají Giant´s Eyes – Oči obrů.


Autor: wimbledonian

Dnes je tento přírodní zázrak pečlivě chráněn, ovšem v minulosti tomu tak nebylo. Již v 17. století byly sloupy tak známé, že je pravidelně zaplavovaly doslova davy návštěvníků, což se nelíbilo místním sedlákům a rybářům. Roku 1897 byla navíc soudem povolena výstavba silnice vedoucí k tomuto divu světa. Útesy byly zpřístupněny veřejnosti pod podmínkou zaplacení vysokého vstupného. Volný přístup je na ně umožněn od roku 1961, kdy celou tuto oblast odkoupil severoirský národní trust. Ten se zasloužil o její ochranu a dnešní návštěvníci tak mohou obdivovat nejen mohutné pilíře a čedičové schody, ale také pozorovat živočichy a kochat se zajímavými rostlinami. Z pobřežních útesů se turistům naskýtá krásný výhled na moře i na pevninu.

Pobřežní úsek kolem Giant´s Causeway patří k dědictví lidstva i kvůli své jedinečné přírodě. Vyskytuje se zde asi 200 druhů rostlin, což do těchto míst přitahuje především botaniky. Místní rostlinstvo je typické pro celou řadu nejrůznějších prostředí, jako jsou například útesy, mořské pobřeží, lučiny, suťoviska, vřesoviště, keřovité a maršové oblasti. Ze vzácných druhů zde můžete spatřit sleziník, jetel rolní, divokou cibuli a kostřavu ovčí. Pobřeží je také místem s velkým výskytem ptáků, ornitologové mohou pozorovat zpěvné ptáky, ale také buřňáky lední, kormorány chocholaté, volavky červené, alkouny i alky malé.


Autor: adrien vieira de mello

V okolí Giant´s Causeway je mnoho dalších zajímavých míst, lákajících k oddechu a relaxaci, jako je třeba vyhlídka Port Reostan, Chimney Tops či Dunseverick Castle. Turisté mohou zavítat kupříkladu i do malých přístavů, kde objeví zapadlé rybářské chaty. Giant´s Causeway se zapsalo do historie také jako místo, jež se stalo osudným pro mnoho kolem plujících lodí. Zdejší skaliska například zapříčila ztroskotání lodi „Girona“, která byla korábem španělské Armady. Ta se zde v říjnu roku 1588 během silné bouře potopila, a o život tehdy přišlo asi 1200 mužů. Paradoxem však je, že loď převážela lidi, kteří byli zachráněni z jiných dvou potopených lodí. Byla proto silně přetížená a osud námořníků tak byl zpečetěn. Tuto tragédii přežilo jen 5 členů posádky, jejichž potomci žijí v tomto kraji dodnes.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 10 604 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko